Praktyki technikum żywienia i usług gastronomicznych
Dodane przez aurban dnia Grudnia 08 2019 23:44:39

 

Praktyki technikum żywienia i usług gastronomicznych


Projekt pt. „Zagraniczne praktyki życiową szansą dla ucznia technikum” o numerze 2019-1-PL01- KA102-063391 współfinansowanego z funduszy Unii Europejskiej Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1, Mobilność edukacyjna. Konkurs 2019

 

Klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych odbywają swoje praktyki w Poseidon Palace Hotel. Realizują cele i zadania zawarte w programie praktyk projektu "Zagraniczne praktyki życiową szansą dla ucznia technikum" Erasmus+.

 

Na początku zapoznano uczniów z organizacją pracy w hotelu oraz harmonogramem. Zostali podzieleni na grupy, pracując na zmiany, przygotowują posiłki na śniadanie, obiad lub kolację. Poznali warunki przechowywania żywności dla różnych produktów spożywczych oraz zasady ceny organoleptycznej jako ocena jakości produktów spożywczych wykonywanej za pomocą zmysłów. Podczas pracy uczniowie zachowują zasady higieny oraz zasady BHP. Są nadzorowani przez szefa kuchni, który przydziela im zadania i rozlicza z wykonywanych obowiązków.


Dodatkowo opiekunami praktyk są Ewa Borawska i Lucyna Parecka – Łaszczyk.

 

Agnieszka Urban

Koordynator projektu Erasmus +

 

zdjęcia