Warsztaty kulinarne
Dodane przez aurban dnia Listopada 04 2015 19:18:36

W dniu 28.10.2015 r. uczniowie klas II k, III K i  I TŻ wraz z opiekunami:p. Ewą Borawską , p. Moniką Kon i p. Honoratą Baniak wzięli  udział w  wycieczce tematycznej do Gospodarstwa Agroturystycznego „ Kuźnia Kurpiowska” w Pniewach k/Pułtuska.

 

 Uczniowie wzięli udział w kurpiowskich warsztatach kulinarnych. Wypiekali ciastka regionalne, tzw. „Fafernuchy, a także zapoznali się z techniką tworzenia wycinanek kurpiowskich. W trakcie zajęć zaprezentowano imhistorię regionu Puszczy Białej. Prelegentką a zarazem mistrzem i przewodnikiem uczniów po Kurpiach była pani prezes Stowarzyszenia Puszcza Biała - Moja Mała Ojczyzna - Pani Halina Witkowska, która z wielką pasją odkrywała przed uczniami tajniki regionalnej kuchni. Wspólnie z uczniami przygotowywała ciasto do wypieku, a następnie w czasie pieczenia ciastek, demonstrowała proste wzory kurpiowskich wycinanek.

 

Uczestnicy byli pod wielkim wrażeniem atmosfery panującej w ,,Kurpiowskiej Kuźni”. Zapowiedzieli, że po powrocie do szkoły przetestują poznane kurpiowskie przepisy.

 

 

zobacz zdjęcia na facebooku...

 

Przygotowała: Monika Kon


Zdjęcia: Monika Kon i Ewa Borawska