W dniu 28.10.2015 r. uczniowie klas II k, III K i I TŻ wraz z opiekunami:p. Ewą Borawską , p. Moniką Kon i p. Honoratą Baniak wzięli udział w wycieczce tematycznej do Gospodarstwa Agroturystycznego „ Kuźnia Kurpiowska” w Pniewach k/Pułtuska.
Uczniowie wzięli udział w kurpiowskich warsztatach kulinarnych. Wypiekali ciastka regionalne, tzw. „Fafernuchy, a także zapoznali się z techniką tworzenia wycinanek kurpiowskich. W trakcie zajęć zaprezentowano imhistorię regionu Puszczy Białej. Prelegentką a zarazem mistrzem i przewodnikiem uczniów po Kurpiach była pani prezes Stowarzyszenia Puszcza Biała - Moja Mała Ojczyzna - Pani Halina Witkowska, która z wielką pasją odkrywała przed uczniami tajniki regionalnej kuchni. Wspólnie z uczniami przygotowywała ciasto do wypieku, a następnie w czasie pieczenia ciastek, demonstrowała proste wzory kurpiowskich wycinanek.
Uczestnicy byli pod wielkim wrażeniem atmosfery panującej w ,,Kurpiowskiej Kuźni”. Zapowiedzieli, że po powrocie do szkoły przetestują poznane kurpiowskie przepisy.
zobacz zdjęcia na facebooku...
Przygotowała: Monika Kon
Zdjęcia: Monika Kon i Ewa Borawska