W dniu 6 marca 2018r. uczniowie klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZS nr 1 w Płońsku wraz z nauczycielami zawodu wzięli udział w ” Dniu dualnego kształcenia w dziale gastronomii Hotelu Narvil w Serocku”.
Po szkoleniu z zasad BHP i HACCP, obowiązujących w zakładzie, uczestnicy zostali zapoznani z układem funkcjonalnym działu oraz z wyposażeniem i organizacją pracy. Następnie, pod czujnym okiem kucharzy, na czele z szefem kuchni p. Adamem Kotomskim, cukierników oraz nauczycieli, przystąpili do poznawania tajników pracy na właściwych stanowiskach. Wspólnie z profesjonalistami uczestnicy warsztatów uczyli się dokonywać obróbki wstępnej nawet mało znanych surowców, przygotowywali wyborne dania, potrawy a przede wszystkim poznawali klimat gastronomii hotelowej.
Po wybornym lunchu w zakładowej kantynie wszyscy mieli możliwość zwiedzić Hotel Narvil. Młodzież obejrzała nowoczesne studio kulinarne restauracji Aruana, poznała zasady obsługi konferencyjnej w kilkunastu nowocześnie wyposażonych salach, zachwyciła się standardem usług, jakie oferuje Hotel Narvil.
Uczniowie przyznali, że warto uczyć się zawodu kucharza, który daje ogromne możliwości na rynku pracy a zapotrzebowanie, szczególnie w branży hotelarskiej wciąż rośnie.
Zauroczeni uczniami z Płońska pracownicy Hotelu, ich postawą, zaangażowaniem i wyglądem, złożyli młodzieży zaproszenie do dalszej, stałej współpracy. Zachwyceni warsztatami uczniowie i nauczyciele chętnie przyjęli propozycję.
zobacz zdjęcia...
Przygotowała: Agnieszka Kmiecik