TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Dodane przez arykowska dnia Marca 12 2018 10:53:50

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Kwalifikacje:

Absolwent szkoły może uzyskać dyplom potwierdzający tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych  po zdaniu egzaminu z dwóch kwalifikacji: 

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Ponadto nauka w technikum kończy się egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych.

JEŻELI WYBIERZESZ TEN KIERUNEK KSZTAŁCENIA, TO:

Praktyka zawodowa

Podczas nauki w technikum uczeń odbędzie praktykę zawodową w wymiarze 4 tygodni w klasie trzeciej. Praktyki zawodowe organizowane są w przedszkolach, szkołach, restauracjach i innych firmach.

Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym to biologia.

Przedmioty zawodowe:

Na jakich stanowiskach może być zatrudniony technik żywienia i usług gastronomicznych?
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:

Czy po ukończeniu szkoły mogę kontynuować naukę?

Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach.