ZAJĘCIA PRAKTYCZNE Z PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH
W GASTRONOMII.
W Zespole Szkół Nr 1 im. Stanisława Staszica w Płońsku odbywają się zajęcia praktyczne z gastronomii.
Podczas zajęć praktycznych uczniowie sporządzają potrawy z mięsa
z zachowaniem wszelkich wymogów sanitarnych. Młodzież obserwuje zmiany zachodzące w mięsie podczas gotowania, smażenia i pieczenia.
Mięso zwierząt poddaje się wszystkim metodom obróbki cieplnej.
Asortyment potraw jest bardzo duży, a dzięki możliwości łączenia ich z innymi surowcami i nowymi technikami sporządzania, ulega ciągle rozszerzaniu.
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych cieszą się w kuchni polskiej ogromną popularnością.
Do ulubionego gatunku należy wieprzowina, choć z punktu żywieniowego
jej ilość w naszej diecie należałoby obniżyć, i to znacznie, na korzyść innych mięs lub innych produktów białkowych.
Na jakość gotowych potraw z mięsa najważniejszy ma wpływ:
- jakość surowca mięsnego (dobór elementu gastronomicznego do określonej potrawy),
- przygotowanie półproduktu do obróbki cieplnej (zastosowanie zapraw, marynat, w celu skruszenia mięsa oraz nadanie właściwego kształtu),
- przeprowadzanie obróbki cieplnej (dobór tłuszczu i temperatury smażenia, pieczenia, gotowania powolnego i szybkiego),
- wykańczanie potraw poprzez dobór odpowiednich przypraw oraz zastosowanie dodatków,
- odpowiednie przechowywanie gotowych potraw przed podaniem.
Przyszli kucharze (uczniowie 2kp) pod kierunkiem nauczycieli p. Agnieszki Pachli, p. Małgorzaty Matuszewskiej oraz p. Zenony Szostek mogli poznać tajniki kulinarne sporządzania potraw z mięsa.