W dniach 1.03 i 3.03.2016 uczniowie klas Ik i IIITŻ o kierunku kształcenia kucharz w ramach przedmiotu działalności gospodarczej w gastronomii uczestniczyli w spotkaniu zorganizowanym przez Bank Spółdzielczy w Płońsku przy ul. Płockiej 28, którego inicjatorką była Katarzyna Zalewska. Tematem spotkania było zapoznanie uczniów z terminologią banku, jego strukturą i zasadami współpracy w przypadku zakładania działalności gospodarczej polegającej na prowadzeniu zakładów gastronomicznych, których potencjalnymi właścicielami mogą być w przyszłości uczniowie wymienionych klas.
Tematyka spotkania była zgodna z programem nauczania w klasach o zawodzie kucharz. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że Bank Spółdzielczy jest bankiem uniwersalnym specjalizującym się w kompleksowej obsłudze finansowej przedsiębiorców, rolników, samorządów i klientów indywidualnych oraz, że jest instytucją zaufania publicznego zarządzaną w sposób przejrzysty, przestrzegającą zasad etyki w marketingu. Statutowym organem Banku Spółdzielczego jest Rada Nadzorcza Banku sprawująca nadzór nad jego działalnością i wybierająca Prezesa Zarządu, natomiast Prezes Zarządu powołuje Wiceprezesów i członków Zarządu. Uczniowie zapoznali się również z prezentacją podstawowych wielkości ekonomicznych Banku Spółdzielczego obrazującą jego ciągły rozwój i bezpieczeństwo klientów, z historią, 117 letnią tradycją i doświadczeniem. Pełnoletnia młodzież uczestnicząca w spotkaniu dowiedziała się również o możliwości zakładania bezpłatnych rachunków dla młodzieży i studentów do 26 roku życia.
Na zakończenie spotkania uczniowie wzięli udział w konkursie na temat uzyskanej wiedzy z zakresu bankowości a zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody- niespodzianki ufundowane przez gospodarza spotkania -Bank Spółdzielczy w Płońsku. Wykład prowadzili pracownicy przedmiotowego banku: Sławomir Olewniczak Specjalista ds. produktowych i Dariusz Konofalski v-ce prezes ds. handlowych.
Przygotowała: K. Zalewska