Klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych na SGGW w Warszawie.
Dodane przez aurban dnia Maja 04 2017 19:01:16

W dniu 12 kwietnia 2017 r. klasa I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięła udział w konferencji ,,Nasza oferta - Twój wybór” zorganizowanej dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych  na SGGW w Warszawie. Uczniowie zapoznali się z kierunkami proponowanymi na wydziale Nauk o Żywności na uczelni w przyszłym roku akademickim.

 

Następnie uczniowie wysłuchali wykładu na temat ,,Zmysły w ocenie żywności’’, który przeprowadziły pani dr E. Kostyra i pani dr K. Piotrowska. Po 45 minutowym wykładzie młodzież udała się na warsztaty prowadzone przez studentki III roku kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności. Zajęcia miały formę ćwiczeń, na których uczniowie poszerzyli swoją wiedzę na temat  piramidy żywienia, składników odżywczych oraz zasad przygotowywania jadłospisów.

 

Z kolei uczniowie udali się wycieczkę po uczelni. Największe wrażenie wzbudziła pracownia gastronomiczna z wieloma urządzeniami wykorzystywanymi w barach i restauracjach oraz przemyśle wykorzystywanym podczas produkcji żywności.

 

Wycieczkę zorganizowała pani Ewa Borawska. Opieka pani Monika Kon i pani Agnieszka Urban.

 

 Przygotowała Agnieszka Urban