W dniu 12 kwietnia 2017 r. klasa I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięła udział w konferencji ,,Nasza oferta - Twój wybór” zorganizowanej dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych na SGGW w Warszawie. Uczniowie zapoznali się z kierunkami proponowanymi na wydziale Nauk o Żywności na uczelni w przyszłym roku akademickim.
Następnie uczniowie wysłuchali wykładu na temat ,,Zmysły w ocenie żywności’’, który przeprowadziły pani dr E. Kostyra i pani dr K. Piotrowska. Po 45 minutowym wykładzie młodzież udała się na warsztaty prowadzone przez studentki III roku kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności. Zajęcia miały formę ćwiczeń, na których uczniowie poszerzyli swoją wiedzę na temat piramidy żywienia, składników odżywczych oraz zasad przygotowywania jadłospisów.
Z kolei uczniowie udali się wycieczkę po uczelni. Największe wrażenie wzbudziła pracownia gastronomiczna z wieloma urządzeniami wykorzystywanymi w barach i restauracjach oraz przemyśle wykorzystywanym podczas produkcji żywności.
Wycieczkę zorganizowała pani Ewa Borawska. Opieka pani Monika Kon i pani Agnieszka Urban.
Przygotowała Agnieszka Urban