Kształcimy z pasją, dlatego w dniach od 7 do 8 marca 2022r. uczniowie z klasy: 3 TŻ (p) oraz 3 TŻ (g) uczestniczyli w kursie dotyczącym usług kelnerskich, w ramach projektu „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”, który był współfinansowany z środków Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego w latach: 2014-2020.
Celem szkolenia było przygotowanie uczniów do pracy w charakterze kelnera, zgodnie z obowiązującymi standardami w zawodzie.
Podczas zajęć uczniowie nabyli umiejętności niezbędnych do wykonywania zawodu kelnera, m.in.: obsługa gości, dobieranie zastawy stołowej, nakrywanie i dekoracja stołów, wykonywanie usług kelnerskich podczas przyjęć okolicznościowych, współpraca w zespole, a także stosowanie etyki zawodowej.
Wspomniany kurs odbywał się w dwóch częściach: teoretycznej polegającej na zapoznaniu się z zawodem kelnera oraz praktycznej, podczas której młodzież ćwiczyła techniki noszenia naczyń, tac, a także uczyła się składania serwetek sposobem dekoracyjnym.
Podczas zajęć odbył się egzamin wewnętrzy zorganizowany przez prowadzącego, który wszyscy uczniowie zaliczyli pozytywnie.
Zajęcia były bardzo cennym doświadczeniem dla młodzieży. Podziękowania kierujemy do Pana Jacka Sokołowskiego, wieloletniego praktyka w tej dziedzinie, który jako kierownik sali, menager, jak również właściciel restauracji, z wielkim zaangażowaniem opowiadał o codziennej pracy kelnera. Przekazane treści prowadzący wzbogacał własną praktyką, wspominając o sukcesach, ale i porażkach, by z nich wyciągać wnioski.
W czwartek na zakończenie kursu przewidziano kolejny egzamin, tym razem zewnętrzny - VCC Selekt Competences, uznawany w Unii Europejskiej. Wszystkim uczniom życzymy powodzenia!
14.03 – 08.04.2022 r.
Kwaterowanie uczestników kursu:
- niedziela 13.03.2022 r. od godziny 19.00
- poniedziałek 14.03.2022 r. od godziny 7.00
Uczestnicy kursu powinni zabrać ze sobą powleczenie na pościel (prześcieradło oraz poszewki na kołdrę i poduszkę, niezbędne przybory toaletowe). Prosimy nie przywozić zbyt dużo i zbędnych rzeczy.
Opłata za pobyt w Internacie:
- zakwaterowanie – 135,00 zł,
- wyżywienie - 226,00 zł,
Razem: 361,00 zł
Opłaty należy dokonać na konto: 69 8230 0007 0005 0627 2000 0003
niezwłocznie po zakwaterowaniu, najpóźniej do dnia 18 marca 2022 r.
21 lutego to Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego. Święto ustanowione przez UNESCO podczas 30. Sesji Konferencji Generalnej w listopadzie 1999 r. Tego dnia w roku 1952 roku miały miejsce tragiczne wydarzenia w Bangladeszu, ponieważ podczas pokojowej demonstracji zginęło pięciu studentów domagających się nadania językowi bengalskiemu statusu języka urzędowego. Data ta ma nie tylko upamiętniać przywołane wydarzenia, ale także przypominać o różnorodności językowej.
W obchody Międzynarodowego Dnia Języka Ojczystego włączyli się uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica, którzy od 21 lutego do 6 marca przygotowywali prezentacje, wywiady, filmy i quizy związane z poprawnością językową i ortograficzną.
Wszystkim znane są słowa Juliusza Słowackiego: ,,Chodzi mi o to, aby język giętki powiedział wszystko, co pomyśli głowa". Podczas realizacji projektu językowego, okazało się, że nasz język ojczysty sprawia nie lada problem. Zauważyli to przede wszystkim uczniowie dwóch klas technikum: II TRM oraz II TŻ, którzy pod kierunkiem polonistek: p. M. Staniszewskiej i p. A. Markowskiej, badali poprawność językową i znajomość ojczystej literatury wśród nauczycieli, wychowawców i swoich rówieśników.
Na szkolnym Facebooku został wyemitowany materiał z podejmowanych działań. Zapraszamy do zapoznania się z przygotowanymi reportażami.