Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Nowe potrawy i smaki – praktyka TŻ

 

Nowe potrawy i smaki – praktyka TŻ


Projekt pt. „Zagraniczne praktyki życiową szansą dla ucznia technikum” o numerze 2019-1-PL01- KA102-063391 współfinansowanego z funduszy Unii Europejskiej Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1, Mobilność edukacyjna. Konkurs 2019

 

Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych doskonalą swoje umiejętności zawodowe i poznają nowe potrawy i smaki. Uczniowie zauważyli, że Grecja to prawdziwy raj dla wegetarian. Każdy posiłek jest bardzo lekki i jednocześnie smaczny. Do każdego posiłku serwowane są świeże warzywa w postaci sałatek np. oliwki, papryka, sałata, rośliny strączkowe, cebula, pomidory, ogórki, oczywiście z dodatkiem oliwy z oliwek, którą dodają do każdego posiłku. Nie można także zapominać o greckich serach owczych, kozich i słynnej na cały świat fety. Sałatki bez fety nie można nazwać grecką. Często serwowane są dania makaronowe o różnych kształtach i smakach z dodatkiem gotowanych warzyw oraz z dodatkiem mięsa.

 

Na obiad lub kolację jest serwowana mousaka, czyli zapiekany bakłażan, z ziemniakami, mielonym mięsem wieprzowym i kremowym sosem beszamelowym. Przygotowywano też papryczki lub pomidory, czyli gemisty, faszerowane  ryżem lub ryżem z mięsem mielonym.

 

 

Agnieszka Urban

Koordynator projektu Erasmus +

 

zdjęcia

Wygenerowano w sekund: 0.03
15,651,053 unikalne wizyty