Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Mobilność zagraniczna – podsumowanie pierwszego tygodnia praktyk dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik logistyk .

Uczniowie klas technikum w Zespole Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Płońsku w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik logistyk z klas II TŻ, III TŻg, III TŻp, III TLg, III TLp i IV TL w dniu 4.10.2021 roku rozpoczęli mobilność.

 

W pierwszym tygodniu pobytu w Grecji od 04.10.2021r. do 08.10.2021r. praktyki w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik logistyk odbywały się zgodnie z programem. Uczniowie rozpoczęli zajęcia w grupach pod kierunkiem opiekunów. Podstawą było poznanie struktury organizacyjnej firmy logistycznej, firmy gastronomicznej oraz zwrócenie uwagi uczniów na przestrzeganie przepisów sanitarno-epidemiologicznych, bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska. W trakcie zajęć uczniowie posługiwali się językiem angielskim zawodowym w ramach komunikacji w zespole międzynarodowym.

 

Uczestnicy mobilności w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych aktywnie uczestniczyli w zajęciach, wykonując czynności i zadania zgodnie z założeniami programowymi. Poznali zasady organizacji pracy w obiekcie hotelarskim, zapoznali się z urządzeniami i sprzętem gastronomicznym oraz warunkami przechowywania żywności. Podczas asystowania szefowi kuchni uczniowie poznali metody rozpoznawania trwałości produktów żywnościowych, zasady oszczędnego gospodarowania surowcami i produktami.

 

Uczniowie wykonywali zadania zmierzające do nabycia cennych umiejętności zawodowych. Wśród wykonywanych czynności znalazły się takie jak: przygotowanie restauracji i bufetu, wydawanie śniadań i obiadokolacji, przygotowanie i dekorowanie posiłków. Bardzo ważnym elementem praktyki było kształtowanie umiejętności wyrażania własnych pomysłów twórczych podczas przygotowywania dań, napojów, deserów. Wśród przygotowywanych dań, deserów i napojów przez uczniów znalazły się takie jak: naleśniki z czekoladą, z serem i szynką, szaszłyki z mięsa wieprzowego, makaron gotowany z fetą i pomidorami, ciasto francuskie z czekoladą i cukrem trzcinowym, papryka zielona smażona z czosnkiem, ciecierzyca gotowana z marchewką, jabłecznik z cynamonem, ciasto czekoladowe, sałatka grecka, chałwa grecka, kawa po grecku mrożona i na gorąco, freddo cappuccino, granity – tradycyjny sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych.

 

Logistycy nauczyli się współpracy w zespole międzynarodowym z zachowaniem kultury i etyki zawodu oraz konkurencyjności. Wykonywali zadania związane z zabezpieczaniem danych firm, generowania dokumentów, przygotowania zestawów kosztów, wdrażania w wirtualnej rzeczywistości kalkulacji kosztów projektu sezonu 2022 oraz przygotowania projektów raportów oparciu o dokumentację bieżącą firmy.

 

Po pierwszym tygodniu praktyk zawodowych  uczestnicy mobilności uczestniczyli w panelu dyskusyjnym, wymieniali się doświadczeniami oraz wypełnili ankietę ewaluacyjną miejsc odbywania praktyk.

 

To był bardzo intensywny, ale też bardzo owocny tydzień. Uczestnicy mobilności nabyli nowe kompetencje zawodowe, które będą mogli wykorzystać w przyszłości w pracy zawodowej.

Praca, praca, praca...ale nie samą pracą człowiek żyje. :) Ale o tym w następnym artykule...Zapraszamy.

 

ZDJĘCIA FACEBOOK: link, link, link, link, link, link.

Wygenerowano w sekund: 0.03
15,584,746 unikalne wizyty