Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Nawigacja

Artykuły » Erasmus

Artykuły: Erasmus

Praktyki technikum żywienia i usług gastronomicznych na sali w restauracji

Praktyki technikum żywienia i usług gastronomicznych na sali w restauracji

 

Projekt pt. „Zagraniczne praktyki życiową szansą dla ucznia technikum” o numerze 2019-1-PL01- KA102-063391 współfinansowanego z funduszy Unii Europejskiej Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1, Mobilność edukacyjna. Konkurs 2019

 

Klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych odbywają swoje praktyki w Poseidon Palace Hotel. Uczniowie pracują także na sali w restauracji, dbając o odpowiedni wystrój, czystość i porządek. Nakrywają do stołu, dbając o szczegóły. Gromadzą naczynia po posiłkach gości oraz uzupełniają dania serwowane w bufecie. Praktykują wywiązywanie się z powierzonych na dany dzień obowiązków.

 

zdjęcia


Nowe potrawy i smaki – praktyka TŻ

 

Nowe potrawy i smaki – praktyka TŻ


Projekt pt. „Zagraniczne praktyki życiową szansą dla ucznia technikum” o numerze 2019-1-PL01- KA102-063391 współfinansowanego z funduszy Unii Europejskiej Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1, Mobilność edukacyjna. Konkurs 2019

 

Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych doskonalą swoje umiejętności zawodowe i poznają nowe potrawy i smaki. Uczniowie zauważyli, że Grecja to prawdziwy raj dla wegetarian. Każdy posiłek jest bardzo lekki i jednocześnie smaczny. Do każdego posiłku serwowane są świeże warzywa w postaci sałatek np. oliwki, papryka, sałata, rośliny strączkowe, cebula, pomidory, ogórki, oczywiście z dodatkiem oliwy z oliwek, którą dodają do każdego posiłku. Nie można także zapominać o greckich serach owczych, kozich i słynnej na cały świat fety. Sałatki bez fety nie można nazwać grecką. Często serwowane są dania makaronowe o różnych kształtach i smakach z dodatkiem gotowanych warzyw oraz z dodatkiem mięsa.

 

zdjęcia


Praktyki technikum żywienia i usług gastronomicznych

 

Praktyki technikum żywienia i usług gastronomicznych


Projekt pt. „Zagraniczne praktyki życiową szansą dla ucznia technikum” o numerze 2019-1-PL01- KA102-063391 współfinansowanego z funduszy Unii Europejskiej Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1, Mobilność edukacyjna. Konkurs 2019

 

Klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych odbywają swoje praktyki w Poseidon Palace Hotel. Realizują cele i zadania zawarte w programie praktyk projektu "Zagraniczne praktyki życiową szansą dla ucznia technikum" Erasmus+.


Na początku zapoznano uczniów z organizacją pracy w hotelu oraz harmonogramem. Zostali podzieleni na grupy, pracując na zmiany, przygotowują posiłki na śniadanie, obiad lub kolację. Poznali warunki przechowywania żywności dla różnych produktów spożywczych oraz zasady ceny organoleptycznej jako ocena jakości produktów spożywczych wykonywanej za pomocą zmysłów.

 

zdjęcia


Praktyka techników mechanizacji rolnictwa i agrotroniki rozpoczęta

 

Praktyka techników  mechanizacji rolnictwa i agrotroniki rozpoczęta

 

Projekt pt. „Zagraniczne praktyki życiową szansą dla ucznia technikum” o numerze 2019-1-PL01- KA102-063391 współfinansowanego z funduszy Unii Europejskiej Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1, Mobilność edukacyjna. Konkurs 2019

 

Technicy mechanizacji rolnictwa i agrotroniki mieli bardzo trudne zadanie, rozpoczęli pracę w zakładach usługowych zajmujących się serwisem pojazdów i maszyn rolniczych.


Na początku uczniowie zapoznali się ze stanowiskiem pracy. Po podziale na grupy natychmiast przystąpili do pracy. Szczegółowo poznawali budowę silnika, układów napędowych kierowniczych, hamulcowych, zawieszenia, jezdnych, pneumatycznych oraz instalacji elektrycznych itp.

 

zdjęcia



KALIMERA – uczniowie ZS1 powitali Grecję

 

 

KALIMERA – uczniowie ZS1 powitali Grecję


Projekt pt. „Zagraniczne praktyki życiową szansą dla ucznia technikum” o numerze 2019-1-PL01- KA102-063391 współfinansowanego z funduszy Unii Europejskiej Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1, Mobilność edukacyjna. Konkurs 2019

 

W dniu 5/11/2019 uczniowie z Technikum Nr 1 przy Zespole Szkół 1 w Płońsku rozpoczęli praktyki zawodowe w Grecji, realizując założenia projektu „Zagraniczne praktyki życiową szansą dla ucznia technikum” pod opieką partnera greckiego Golden Sun Mobility Center oraz opiekunów praktyk. Miejscem docelowym była piękna i słoneczna Leptokaria. Miejscem zakwaterowania jest Poseidon Palace Hotel, który jest położony blisko plaży i Morza Egejskiego.

 

zdjęcia

Wygenerowano w sekund: 0.06
15,584,798 unikalne wizyty