W dniach od 19-23 marca 2018r. w Zespole Szkól nr 1 w Płońsku odbędzie się tydzień nauki pod hasłem: „Staszic na miarę czasów”. Przedsięwzięcie ma na celu promowanie nauki wśród młodzieży i pomoc w podjęciu decyzji dotyczącej dalszej drogi kształcenia.
Do współpracy zaproszono:
- UWM w Olsztynie wydziały: Wydział Nauk Technicznych, Wydział Geodezji, Inżynierii Przestrzennej i Budownictwa,
- PWSZ Ciechanów,
- PWSZ Płock, UTH – oddział zamiejscowy w Płońsku,
- Politechnikę Warszawską z Filią w Płocku,
- SGGW w Warszawie.
Zapraszamy!
Dyrektor Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Płońsku
Serdecznie zaprasza
na inaugurację cyklu zajęć uczniów szkoły z przedstawicielami uczelni wyższych-
„Staszic na miarę czasów”- tydzień nauki w ZS 1
Inauguracja odbędzie się 19 marca 2018 r. o godz. 9.45 w Auli A budynku ZS nr 1.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom środowiska szkolnego, głównie uczniów stających przed koniecznością dokonania wyboru kolejnej ścieżki kształcenia, w przyszłości wykonywanego zawodu, Zespół Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Płońsku przedstawia ofertę realizacji działań z zakresu przygotowania uczniów do wyboru drogi zawodowej i roli pracownika.
Ponieważ wśród priorytetów Ministerstwa Edukacji Narodowej na rok 2017/18 znalazło się wprowadzanie doradztwa zawodowego do szkół i placówek, proponujemy udział uczniów klas III gimnazjum w FESTIWALU ZAWODÓW, który odbędzie się w naszej szkole w dniu 14 kwietnia o godzinie 10.00. Taką formę przyjęliśmy dla tegorocznego Dnia Otwartego Szkoły...czytaj więcej
W dniu 6 marca 2018r. uczniowie klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZS nr 1 w Płońsku wraz z nauczycielami zawodu wzięli udział w ” Dniu dualnego kształcenia w dziale gastronomii Hotelu Narvil w Serocku”.
Po szkoleniu z zasad BHP i HACCP, obowiązujących w zakładzie, uczestnicy zostali zapoznani z układem funkcjonalnym działu oraz z wyposażeniem i organizacją pracy. Następnie, pod czujnym okiem kucharzy, na czele z szefem kuchni p. Adamem Kotomskim, cukierników oraz nauczycieli, przystąpili do poznawania tajników pracy na właściwych stanowiskach. Wspólnie z profesjonalistami uczestnicy warsztatów uczyli się dokonywać obróbki wstępnej nawet mało znanych surowców, przygotowywali wyborne dania, potrawy a przede wszystkim poznawali klimat gastronomii hotelowej.
Zamiast samemu zajadać się pączkami czy słodyczami w ostatnie dni karnawału, grupa dziewcząt z klasy IV TŻ ( Magdalena Łepkowska, Katarzyna Szostak, Julita Sobolewska, Klaudia Wolska i Paulina Stefanowska) zorganizowała charytatywną akcję „Pączek dla Afryki”.
Upieczone przez siebie wykwintne ciasta, faworki i babeczki były w dniu 12 lutego sprzedawane na terenie szkoły, a dochód ze sprzedaży został przekazany na akcję ,,Pączek dla Afryki”. W ten sposób każdy z nas mógł pomóc głodnym dzieciom w Republice Środkowoafrykańskiej i Czadzie.